dimarts, 17 de desembre de 2013

Bèlit

El passat dimecres  14 de desembre, al crèdit de Jocs, vam anar al camp de futbol per practicar el joc del Bèlit, que quasi ningú dels companys de no coneixíem.

Aquest joc tradicional és força comú en les cultures de Catalunya, Galícia, València, Castilla la Mancha i al País Basc.

En el següent article aprofitarem per explicar-vos la sessió pràctica que vam portar a terme així com donar-vos a conèixer les normes bàsiques del joc per si algun dia us animeu a jugar.

Abans de començar a jugar el partit ens vam dividir en grups per poder practicar el llançament del bèlit (una peça petita de fusta amb forma de bala). La tasca consistia en fer saltar el bèlit  amb una pala que s'anomena cana. Després d'haver practicat forces vegades, aixecar el bèlit i colpejar-lo amb la cana, destresa imprescindible de dominar per tal de poder jugar, alguns ho van aconseguir amb més èxit que d’altres.

Quan vàrem acabar de practicar, vam dividir el grup en 4 equips. Dos van jugar una meitat de camp i els altres dos a l'altra meitat. Els equips van ser escollits per uns capitans que després tindrien molta importància en el joc.

Abans de començar els capitans van fer "pedra, paper, estisores" per veure qui començava llançant. L'equip que començava com a defensor es va distribuir pel camp per tal d’intentar interceptar el bèlit mentre que l'equip atacant es va preparar per fer el primer llançament des de la línia de sortida.

El joc consisteix en que el llançador situarà el bèlit a la base i procedeix a aixecar-lo amb un cop i picar-lo amb la cana en direcció oposada a la línia de sortida, es important que el jugador que llença digui "bèlit" i no podrà llançar fins que l'altre equip digui "va", si no és així contarà com un strike. Cada llançador pot fer un màxim de dos strikes, si en fa més quedarà eliminat, igualment si li escapcen el bèlit al vol. Si el jugador a l’hora d’intentar aixecar el bèlit no el toca no contarà com strike. L'equip defensor si veu que el bèlit esta en moviment  podrà parar-lo o tirar-lo cap en davant. Una vegada que el bèlit no estigui en moviment no es podrà tocar.

El llançador fa el primer llançament dels tres que obté des del començament. El segon llançament des d’on ha caigut el bèlit de la primera tirada i finalment farà l'últim llançament des  d’on ha caigut el bèlit en l'anterior llançament. Tot això es realitzarà si el llançador no fa els tres strikes o si l'equip defensor no li escapça el bèlit.     
            
Un cop acabat els llançaments el capità de l'equip atacant decidirà el nombre de canes que creu que hi ha des d'aquest punt fins a la base, cap altre jugador pot aconsellar-lo. El capità de l'equip defensor decidirà si les dóna per bones o no. Si les dóna per bones s'anotaran el total de canes demanades i si no les dóna s’hauran de contar. Si hi són (que no passi de les demanades)les canes es donaran per bones, però multiplicades per 2. Si no hi son (menys de les demanades), l'equip defensor s'anotarà les canes demanades per l'equip contrari. Guanyarà l'equip que acumuli més canes un cop els dos equips hagin fet dues rondes de llançament.

Després d’una matinal molt divertida jugant al joc que us hem presentat voldríem agrair molt especialment al nostre company Abel Picazo, expert jugador de Bèlit, la seva dedicació i paciència a l’hora d’explicar-nos aquest joc tradicional.                                               

David Martínez